Frokostforedrag - Nis Boesdal

Gæstfriheden fejler ikke noget hos Inge Klausen og Nis Boesdal, der fra fredag 1. juli slår dørene op til en frokostrestaurant hjemme ved privaten på Nøragergårdsvej.

»Det er noget, vi har gået og puslet med i flere år. Men først nu er alle tilladelser i hus,« forklarer Nis Boesdal - manden der blev kendt som den behagelige stemme bag radioprogrammet ’Danmarksmester’ og som nu er vært på den digitale radiokanal P5.

Han lægger ikke skjul på, at det har været lidt af et kafkask bureaukrati at få lov at åbne en frokostrestaurant.

»Vi har skullet søge adskillige myndigheder om lov - jeg tror mindst vi har holdt 40 offentligt ansatte beskæftigede,« griner Nis Boesdal og ryster lidt på hovedet over alle de formalia, der skulle på plads - næringsbrev, godkendelse af køkken, landzonetilladelse, alkoholbevilling - ja sågar byggetilladelse - på trods af, at der ikke bygges noget som helst.

Som kronen på værket har han også været på hygiejnekursus, selv om han med egne ord »har lavet mad i 40 år« og skrevet adskillige kogebøger.

Men alt det er på plads nu.

»Nu glæder jeg mig bare til at beskæftige mig med det, som det hele handler om - kærligheden til at lave mad og gi’ andre en god oplevelse,« fortæller Nis Boesdal, som avisen har sat stævne i den smukke landbohave ved gården i Lyngå.

Her har parret boet siden 1995, og Inge og Nis glæder sig hver dag over de landlige omgivelser med udsigt til mark med får og heste - og snart også græssende kvæg. Til gården hører fem tønder land, hvoraf en stor del udgøres af haven. Netop haven spiller en central rolle i det nye restaurantkoncept.

»Ideen er, at folk skal sidde udenfor og spise. Vi har tre terrasser med borde og stole. Hvis det regner, rykker vi selvfølgelig indenfor,« siger Nis Boesdal.

Frokostrestauranten er ikke en fuldtidsbeskæftigelse for Inge og Nis. Den har kun åbent torsdag, fredag og lørdag - og kun i sommerhalvåret. Der er tilladelse til 28 gæster ad gangen. Gæsterne skal melde deres ankomst i forvejen - og der er også kun et begrænset udvalg af retter.

»Min tanke er, at jeg vil skrue en menu sammen med fire-fem retter mad tilberedt fra bunden og af de bedste råvarer. Det er ikke noget med dybfrost. Det hele skal være fersk, frisk og gerne økologisk,« siger Nis Boesdal, der forventer at kunne servere fire-fem retter mad for 150 kroner.

»Det bliver enkelt, men godt - og meget med årstidens udbud af råvarer,« siger Nis Boesdal.

Rollefordelingen er klar - det er Inge, der passer haven, mens Nis står i køkkenet. Hvis gæsterne ønsker at garnere maden med et mini-foredrag fra Nis, kan det også lade sig gøre.

Nils Villemoes

Nils Villemoes